ANNONS

Ny prisvärd Zetor

Zetor lanserar en helt ny priskrigare för 272 000 kronor i standardutförande. Det innebär endast drygt 3 500 kronor per hästkraft för den 77 hästar starkar trakrtorn.
Zetor har under de senaste åren utvecklat allt större traktorer med ett omfattande program av utrustning och tillbehör och därmed rört sig bort från marknadssegmentet för enklare traktorer. Som exempel lanserade Zetor i fjol modellen Forterra HSX, den första traktorn i världen med Hitch-Tronic trepunktslyft från Bosch.
Nu tar Zetor upp priskampen mot de större fabrikatens billiga kampanjtraktorer, vilka vanligen tillverkas i Indien, Kina eller andra lågprisländer och skickar ut Zetor Major, en helt ny modell, på marknaden.
Major byggs i Tjeckien och har Zetors egen fyrcylindriga dieselmotor på 57 kW (77 hk).  En rymlig hytt med logisk instrumentering och öppningsbar tacklucka i glas ger fin överblick och gör det lätt och säkert att arbeta med frontlastare. Patrik Sonesson, vd för HCP Sverige, är helt säker på att kunder med behov av att kunna röja gårdsinfarten från snö, hämta ved i skogen eller behov av att kunna utfodra hästar och annan boskap kommer att välkomna den prisvärda och driftsäkra traktorn. Dessa kunder kör i genomsnitt kanske bara 100–200 timmar per år och har inte behov av annat än driftsäkerhet, sådana som alltid startar och kan köras av alla.
– Major håller verkligen vad den lovar, ett optimalt förhållande mellan pris och bruksvärde, säger Patrik Sonesson.
Den nya Zetor Major byggs i Tjeckien och har som alla andra Zetortraktorer en av fabrikens egna motorer. Slagvolymen är på 4 156 cm3 med en effekt på 56 kW (77 hk). Ett släktdrag för Zetors alla motorer är god segdragning. Momentreserven i Major ligger exempelvis på otroliga 35 procent vilket gör den lättkörd för ovana förare, som inte vill växla så ofta. Det finns i huvudsak ingen elektronik i Zetor Major. Det är kanske inte så modern, men i sin tur bidrar detta till att göra traktorn extremt pålitlig och det är viktigt för den typiska kunden till en Zetor Major
Major har en rymlig hytt med bra instrumentering och ergonomiskt utformade reglage.
Den nya traktorn kommer ofta att sättas i arbete på gården nära människor och boskap. Därför är runtomsikten oerhört viktig. Utsikten genom de stora fönstren är suverän åt alla håll. Hytten har öppningsbar taklucka av glas, en sällsynthet för traktorer i denna prisklass. Takluckan säkrar god utblick vid körning med frontlastare och bidrar till att hytten känns lika rymlig som den faktiskt är.
Patrik Sonesson anser att Zetor hävdar sig utmärkt i konkurrensen med de stora fabrikatens kampanjmodeller när det gäller pris, kvalitet och utrustning.
– Den kan köras av alla. Med sina 56 kW (77 hk) är den kraftfull nog, har en bra trepunkt och god hydraulkapacitet. Man får mycket traktor för pengarna, även om modellen kanske inte i första hand är avsedd för större, professionella lantbruk. Med en beräknad livslängd på 20–30 år och ett ytterst obetydligt behov av service blir kostnaden per år inte särskilt stor.

Fakta:        Zetor Major
Motor:        Miljöklass III A Zetor 1105
Bränsle:       Diesel
Cylindervolym: 4,2 liter
Effekt: 57 kW ( 77 hk)
Cylindrar:     4 st
Ventiler:      8 st
Växellåda:       12/12, helsynkroniserad
Kraftuttag:        Kopplingsberoende/oberoende 540/1 000 rpm
Trepunkt:        Kat. II max: 2 600 kg
Hydraulik:        50 l/min
Hydraulikkopplingar    1 dubbelverkande + 1 enkelverkande
Styrning:        Hydrostatisk, inställbar ratt
Bromsar:        Skivbromsar i oljebad
Avgasrör:        Vid höger A-stolpe
Frontlastare:        Trac-Lift (tillval)
Pris:          272 000 kronor

Relaterade artiklar