ANNONS

Får i tält kan ge bättre lönsamhet

Forskare på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik tror att en modell med att hålla får utomhus i tält vintertid kan minska kostnaderna och därmed öka lönsamheten för svenska lammproducenter. I dag importeras 70 procent av allt lammkött som konsumeras i Sverige.

Utifrån de svenska konsumenternas ökande intresse för lammkött, finns det stora möjligheter att producera mer lamm i Sverige. Men de svenska lammproducenternas lönsamhet är dålig, och en stor del av produktionskostnaden handlar om själva fårhuset.

– Det finns behov av att utveckla ett mer ekonomiskt och flexibelt inhysningsalternativ för får, säger Lotten Wahlund, projektledare på JTI.

Hon och hennes kollegor på JTI tror att en modell som de testade på dikor för några år sedan kan fungera även för får. Enligt den modellen vistas djuren utomhus under vintern med ett tält som skydd för väder och vind.

Under tälttaket som har formen av ett cirkustält finns liggplatser i en djupströbädd. “Väggarna” i tältet består av sorteringsgrindar och en “genomskinlig” vindväv som hindrar vindbyarna samtidigt som djuren kan hålla koll på sin flock och på eventuella faror genom väven. Tältet kan lätt flyttas till nya platser och flera tält kan kombineras beroende på flockens storlek. För att förhindra att marken trampas sönder och för att begränsa punktbelastning av gödsel flyttas foderplatsen ofta.

Kostnaden minskade med hälften

I diko-projektet fann man att produktionskostnaden blev hälften så stor i tältsystemet (1 500 kr per diko och år) som när uppfödning skedde i en traditionell ligghall. Projektet visade också att djuren trivdes och hade det bra i sitt tält.

– Vi vill anpassa modellen efter fårens behov, men det är viktigt att även det här alternativet blir ekonomiskt konkurrenskraftigt samtidigt som det ska vara bra för lantbrukaren och miljön, säger Lotten Wahlund.

Tanken med systemet är att det ska vara flexibelt och att producenterna ska kunna använda det på olika sätt och till olika typer av uppfödningsmodeller. Det ska fungera såväl till sintackor, digivande tackor som till slutgödning av lamm. För all vinterhållning av djur ute är det viktigt med skydd för väder och vind och tillgången till en torr och ren plats, foder och vatten. Får har också en tjock skyddande päls och så länge den är torr, ren och fåren inte är nyklippta ser hon inga problem för dem att klara utevistelsen temperaturmässigt.

Vårslakt ökar lönsamheten

– Jag tror att även lamm födda på hösten klarar utevistelsen, vilket betyder att uppfödarna med ett utomhussystem skulle kunna satsa på vårslakt utan att behöva bygga extra fårhus för lammen, säger Lotten Wahlund.

Efterfrågan på lammkött är stor på våren och ger bättre betalt än vid andra tider på året, och ett billigt sätt att hålla lammen under vintern kan öka lammproducenternas lönsamhet.

År 2013 fanns drygt 500 000 får i Sverige, uppdelade på knappt 9 000 företag. De flesta lammproducenterna finns i Västra Götaland, på Gotland och i Skåne.
6218_JTI_utekor_vinter_webb

Relaterade artiklar