ANNONS

Trendbrott i mjölkdisken

Mjölkdrickandet ökar, importen minskar och svenskarna äter allt mer mjölkprodukter. På tre år har den svenska konsumtionen ökat med motsvarande 5,3 kg mjölk per person. Det visar ny statistik från LRF Mjölk och Statistiska Centralbyrån.

För första gången på många år visar statistiken att svenska mejeriprodukter tar marknadsandelar från importerade produkter. Dessutom ökar mjölkdrickandet.

Under årets första åtta månader har den totala andelen importerade mjölkprodukter minskat jämfört med förra året. Det är framför allt importen av ost och yoghurt som blivit mindre.

– Andelen importerad ost har minskat med drygt en procent och yoghurten med 2,5 procent. Det kan låta lite, men dels är året inte till ända plus att det är första gången på 15 år som importen minskar, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk.

Dessutom har konsumtionen av dryckesmjölk ökat.

– Folk har alltid ätit och druckit mjölkprodukter, men typen av produkter har varierat. På senare tid har till exempel konsumtionen av kvarg och ost ökat och dryckesmjölken minskat, men nu ökar även konsumtionen av dryckesmjölk, säger Lennart Holmström.

Totalt sett har konsumtionen av mjölkprodukter ökat sen mitten av 90-talet och nu köper hälso- och trendmedvetna svenskar allt mer kvarg, ost och yoghurt. På tre år har ostkonsumtionen ökat med 1,7 kg per person, vilket motsvarar nästan 17 kg mjölk per person. Även konsumtionen av grädde ökar. Men samtidigt som den totala konsumtionen ökar, så har även importen fram tills nu ökat.

– 64 procent av den ost vi äter och 45 procent av yoghurten vi konsumerar är fortfarande importerad.  Att ersätta dem med svenska produkter vore en vinst för alla eftersom svensk mjölk är bättre för djuren, miljön och klimatet, säger Lennart Holmström.

Många har missuppfattat orsakerna till den svenska mjölkkrisen och tror att den beror på en minskad efterfrågan på mjölk och mjölkprodukter, men det stämmer inte. Krisen beror på den globala prispressen, inte på en vikande efterfrågan i Sverige.

– Konsumtionen per capita har legat stabilt hela tiden, säger Lennart Holmström.

Relaterade artiklar